Ihmisenä kohtaaminen
Ovestasi kävelee sisään seuraava asiakkaasi. Hän on uusi asiakkaasi, eikä sinulla ole hänestä vielä paljoakaan tietoa. Et tiedä, kuinka paljon hän tarvitsee tukea työllistymiseensä. Et myöskään tiedä hänen elämänsä haasteista tai onnistumisista. Hymyilet kuitenkin ja tervehdit iloisella äänellä häntä. Siitä se lähtee.
Me kaikki haluamme, että meidät kohdataan ihan vain ihmisinä. Ystävällisesti, rauhallisesti ja kiinnostuneina. Sama pätee myös täsmätyöntekijöihin. On hyvä tiedostaa, että tilanteessa voi olla heille monta stressaavaa tekijää. Ne voivat vaikuttaa kommunikointiin, muistamiseen, toimintakykyyn ja ymmärtämiseenkin.
Tietämättömyys pelottaa tai jännittää joskus meitä kaikkia. Olet ehkä itsekin kuullut tarinoita, joissa henkilö on tiennyt tapaavansa ensimmäistä kertaa erityistä tukea tarvitsevan. Tätäkin henkilöä on jännittänyt – miten on käyttäydyttävä ja mitä sanottava. Yleensä tapaamisen jälkeen on seurannut helpotus: sehän meni ihan hyvin, ei siinä ollut mitään ihmeellistä! Hän oli vain ihminen. Monesti vain ihmisenä kohtaamisena pääsee jo hyvään alkuun.
Hän olikin ihan tavallinen ihminen!
Tunnistetaan täsmätyöntekijä
Täsmätyöntekijöiden ja tukea tarvitsevien tunnistaminen työnhakijoista on onnistuneen työnhakuprosessin ensimmäinen ja tärkein askel. Voit tunnistaa mahdollisen täsmätyöntekijän ja erityistä tukea tarvitsevan seuraavista asioista.
- Opiskelut keskeytyneet monesti
- Opiskelut pienryhmässä
- Mukautettuja opintoja (*M)
- Todistus ammatillisesta erityisoppilaitoksesta
- Osatutkinto
- Huono käsiala/kirjoitusvirheitä
- Ei vastaa puhelimeen/viesteihin
- Ei saavu paikalle/myöhästyy
- Ei toimi ohjeiden mukaan
- Ei osaa vastata kysymyksiin
- Vastaa asian vierestä
- Välttelee katsekontaktia
- Monia terveydellisiä haasteita
- Ei ystäviä/sosiaalista elämää
- Ei mielenkiinnon kohteita tai harrastuksia
- Elämänhallinta hukassa
- Taloudelliset vaikeudet
- Työpaikat vaihtuneet tiuhaan tahtiin
- Ei työkokemusta ja valmistumisesta pitkä aika
- Epärealistinen käsitys omasta ammatillisesta osaamisesta
- Todistukset hukassa aina
- Vaikeus hoitaa asioita tai eivät hoidu ollenkaan
- Sähköiset asioinnit vaikeita
- Ei muista, mitä on sovittu
- Varmistelee paljon asioita koko ajan
Voi olla, että tunnistat työnhakijalta osan näistä asioista. Taustalla voi olla lisää muita vaikuttavia asioita, kun uskallat kysyä häneltä asiasta. Todennäköisesti myös havaitset monia asioita yhdellä ja samalla ihmisellä.
Yhden asian perusteella ei voi sanoa, tarvitseeko ihminen erityistä tukea. Elämässä voi olla tilanteita, jotka hetkellisesti vaikuttavat toimintakykyyn. Näitäkin tilanteita on hyvä tunnistaa ja tarvittaessa ohjata ihminen tuen piiriin. Tunnistat täsmätyöntekijän olemalla ystävällinen, utelias ja kysymällä paljon tarkentavia kysymyksiä. Jos mieleesi tulee ajatus kysymisestä, kannattaa kysyä, vaikka monta kertaa.