Valikko

Työelämässä oppiminen

Työelämässä oppiminen tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden hankkia osaamista käytännön työtehtävien kautta aidoissa työympäristöissä. Oppiminen voi tapahtua oppisopimuksen tai koulutussopimuksen kautta, jolloin opiskelun tavoitteet, vastuut ja korvaukset määritellään eri tavoin.

Oppisopimus

Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta, jota täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla opiskelulla. Oppisopimus voidaan solmia yhteen tutkinnon osaan tai tarvittaessa vaikka koko tutkintoon. Tällöin sopimuksen aika on yksilöllinen.

  • Oppisopimusopiskelijan tulee olla vähintään 15-vuotias. Viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia.
  • Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijalle maksetaan palkkaa. Palkkauksen perusteet määräytyvät alan työ- tai virkaehtosopimusten perusteella ja siitä sovitaan työnantajan ja opiskelijan kesken.
  • Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta, jos oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä katsotaan aiheutuvan työnantajalle kustannuksia. Koulutuskorvauksen maksamisesta sovitaan koulutuksen järjestäjän ja työnantajan kesken.
  • Maksamme oppisopimusopiskelijan ohjaamisesta korvausta 150 €/kk.
  • Jos opiskelija opiskelee kuntoutusrahalla, on työnantajan mahdollista hakea kuntoutusraha itselleen oppisopimuksen ajalta.

Lue, kuinka oppisopimusopiskelu on sujunut rengaspinnoituksia tekevässä Pentep Oy:ssä

Koulutussopimus

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija hankkii osaamista työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä, jota täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella.

  • Opiskelija ei ole työsuhteessa, jonka takia hänelle ei makseta palkkaa eikä muuta vastiketta.
  • Koulutussopimukselle ei ole määritelty minimiaikaa. Se voidaan tehdä opiskelijan yksilöllisen tarpeen perusteella.
  • Koulutussopimukseen perustuvasta koulutuksesta ei makseta korvausta työnantajalle.