Valikko

Kiipulan ammattiopistossa on voinut jo yli vuoden ajan harjoitella autosähkön toiminnallisuuksia uuden opetusvälineistön avulla. Kun aiemmin sähköopetus on ollut vähäistä, on uusi opetusvälineistö tuonut lisäkonkretiaa opintoihin. Nyt auton korin varusteiden sähköistä toimintaa on helpompi havainnollistaa opiskelijoille.

– Tämä on ollut itselle tosi hyödyllistä. Sähköautot yleistyvät, ja on tärkeää osata nämä asiat. Kun siirryn työelämään, minulla on valmista perustietoa autosähköstä, toteaa autoalan kolmannen vuoden opiskelija Toni.

Opetusvälineistö saatiin Kiipulaan Henry Fordin Säätiön tukemana. Säätiön lahjoittaman apurahan avulla ammattiopistolle hankittiin havaintomateriaalia autoalan sähköopetukseen. Nyt luokassa komeileekin iso sähköseinä, jossa on auton valoja, mittaristo sekä erilaisia kytkentöjä. Tähän ”demoautoon” voi asettaa vikatilan, jota opiskelija ryhtyy selvittämään ja korjaamaan. Opetusvälineistöön kuuluu myös auton ovi, joka linkittyy sähköseinään.

– Olemme voineet käyttää nykyaikaista ja konkreettista opetusmateriaalia osana opetusta. Samalla olemme tehostaneet ajoneuvojen sähköjärjestelmien toiminnan, diagnosoinnin ja korjauksen opetusta, korjaamopäällikkö Antti Vento Kiipulan ammattiopistosta kertoo.

Antti Venton mukaan osana Henry Fordin säätiön hanketta on myös kehitetty 15 osaamispisteen valinnainen Autonkorin sähkövarustetyöt -kurssi.

– Jatkossa opinnot tulevat olemaan osa autoalan koulutusta. Valinnainen kurssi tulee sijoittumaan toisen opiskeluvuoden opintoihin. Kurssin avulla opiskelijoilla on perustietämys sähköopista, Vento kertoo.

Uusi kurssi ja opetusvälineistö tukevat myös muita perusopintoja.

– Jokaisessa autossa on sähköosia ja niiden korjaamista. Myös sähköautot yleistyvät nopeasti. Nyt opiskelijat osaavatkin pohtia ja tunnistaa, millaisia vikoja järjestelmissä voi olla.

Toni on saanut varmuutta taitoihinsa uuden opetusvälineistön avulla.

Lisäpotkua opintoihin

Autoissa sähkötöiden opettaminen on hankalaa. Sähköt on pakattu tiiviisti ja usein vikojen selvittäminen ja korjaaminen vaatii purkamista ja ryömimistä. Venton mukaan uusi välineistö tuokin ihan konkreettista helpotusta opettamiseen.

– Usein on mahdotonta saada kaksi ihmistä vierekkäin opetustilanteeseen ahtauden takia. Sähkötaulusta kaikki on helposti nähtävillä ja siitä voi havainnoida, mikä piuha menee minnekin ja miten kytkennät vaikuttavat toisiinsa, Vento miettii.

Uusi opetusvälineistö tuo lisäpotkua myös opiskelijoille. Tonin mukaan sähkötöiden opetus on tuonut varmuutta omaan työskentelyyn. Tonille autot ovat tärkeä harrastus, ja hän on tuunannut ja sähköistänyt itse erilaisia lisävarusteita.

– Kurssi on antanut itselleni yleistietämystä sähköstä ja oma ymmärrys on kasvanut siitä, miten kytkennät toimivat, hän toteaa.

Asikkalasta kotoisin olevalla nuori mies valmistui kesäkuun alussa. Etsinnöissä onkin jo työpaikka omalta kotipaikkakunnalta. Alan opinnot ovat antaneet varmuutta omaan työskentelyyn.

–Olen myös oppinut viimeistelemään työt paremmin ja turvallisesti, hän summaa.

Opetusvälineistön avulla voi havainnollistaa useita eri vikatiloja. Toni selvittää ohjelmoitua vikatilaa samalla kun korjaamopäällikkö Antti Vento ohjeistaa vian tunnistamisessa.

Pääkuvassa: Korjaamopäällikkö Antti Vento näyttää, miten kytkennät toimivat auton oven ja sähköseinän välillä.


Teksti ja kuvat: Ulla Harju