Esports-turnauksen voitto Kiipulaan
Millaista on puettava todellisuus? Tai miten toimii vartalolla ohjattava pelituoli? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saatiin vastauksia ensimmäistä kertaa järjestetyiltä Bittifestareilta.
Kiipulan ammattiopistossa Janakkalassa järjestettiin maaliskuun puolivälissä ensimmäistä kertaa peli- ja ohjelmistoalan tapahtuma Bittifestarit. Bittifestareiden idea lähti liikkeelle Hämeenlinnan tieto- ja viestintätekniikan opetushenkilöstön ideasta. Ohjaaja Mikko Kurkinen, opettaja Riitta Koikkalainen sekä koulutuspäällikkö Jusa Saarela totesivat, että kun kerran yksi esports-tutkinnon tavoitteista voi olla oman tapahtuman järjestäminen, niin miksikäs sellaista ei järjestettäisi.
– Se oli vähän hullu päähänpisto, mutta olemme onnistuneet hyvin, Mikko Kurkinen nauraa samalla, kun ohjeistaa festareille osallistuvia opiskelijoita.
– Bittifestarit on oikein kiva, opiskelijoiden näköinen tapahtuma. Opiskelijat ovat paiskineet töitä järjestelyiden eteen ja mukana ovat olleet monet koulutusalat Kiipulan Janakkalan toimipaikasta. Vahvistuksia on saatu myös Tampereelta sekä Ammattiopisto Spesiasta, Kurkinen lisää.
Festareille kerättiin kattaus erilaisia pelialaan liittyviä näytteilleasettajia. Festarivieraat pääsivät tutustumaan ja itse kokeilemaan muun muassa työelämäpeliä, virtuaalisia oppimisympäristöjä ja hyvinvointipelaamista. Lisäksi kokeiltavana oli puettavaa älykkyyttä, jonka avulla voidaan helpottaa raskaiden tai vaikeassa asennossa tehtävien töiden tekoa. Yksi suosituimmista testauspaikoista oli Nexeriumin kehittämä pelituoli, jossa pelaamista ohjataan omilla varatalonliikkeillä näppäimistön tai ohjaimen sijaan.
Voitto kotiin!
Bittifestareilla pelattiin Kiipulan ammattiopiston ja Ammattiopisto Spesian it-opiskelijoiden kesken esports-turnaus Rocket League -pelissä. Kolme kuukautta sitten Kiipulassa opiskelun aloittanut Nikola odotteli ennen esports-turnausta omaa pelivuoroaan jännittyneenä.
– Itselleni tämä on hyvää siedätyshoitoa, suuret tilaisuudet ovat itselleni vaikeita. Untuvikkona tämä on muutenkin jännittävä kokemus, Nikola mietti.
Oman pelivuoron jälkeen Nikolan fiilikset olivat hienot.
– Vaikka alkuun jännitti, meillä oli osaavia joukkuekavereita. Tiimityö oli helppoa ja osasimme seurata, mitä toinen aikoo seuraavaksi tehdä.
– Pelaaminen oli kivaa, kun pahin jännitys lähti. Pääsin flow-tilaan ja pystyin keskittymään pelaamiseen hyvin, vaikka ihmisiä oli taustalla, Nikola summasi.
Ilo Nikolalla ja muilla joukkuekavereilla irtosi lopullisesti pelien jälkeen, kun selvisi, että voitto tuli kotiin Kiipulaan.
Stressaavaa, mutta kivaa
Tapahtuman aikaan striimauksesta vastannut ICT:n opiskelija Rivan totesi festareiden tuoksinassa, että ensimmäinen kerta järjestelyissä oli stressaavaa, mutta kuitenkin tosi kivaa. Varsinkin muiden koulutusalojen opiskelijoiden kanssa tehdyt järjestelyt olivat mieluisia.
– Olen muun muassa suunnitellut ohjelman avulla, minne pöydät, näytöt ja pisteet asetetaan. Kaksi viikkoa sitten kävimme tarkastamassa tilat, jotta ne toimivat ja päivää ennen tapahtumaa kannoimme pöytiä oikeaan paikkaan ja katsoimme lavan paikkaa. Toimme myös pelikoneet paikoilleen, asensimme mikkejä ja muita striimaukseen tarvittavia juttuja, Rivan kertoo.
Myös Nikola ehti olla myös tapahtuman järjestelyissä mukana.
– Olemme siirtäneet pöytiä ja kaapeleita paikalleen ja laittaneet modeemit paikalleen. Ihan hauskaa tämä on ollut, vaikka olen vasta aloittanut Kiipulassa. Itselleni tämä on ollut tosi iso virstanpylväs.
Bittifestareiden jälkeen ilta jatkui vielä LAN Night Partyn merkeissä. Laneissa opiskelijat pääsivät pelaamaan omilla laitteilla ja tutustumaan uusiin ihmisiin.
Pääkuvassa: Esports-turnauksessa vastakkain olivat Ammattiopisto Spesian sekä Kiipulan ammattiopiston joukkueet. Yksi Bittifestarien ideoijista, opettaja Riitta Koikkalainen striimasi tapahtumaa suoraan Instagramiin.
Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Ulla Harju ja Olga Siikaluoma