Onnea ammatillisesta koulutuksesta valmistuville!
Ammatillinen koulutus vastaa työelämän tarpeisiin sekä yhä kasvavaan työvoimapulaan. Työelämä tarvitsee osaavaa työvoimaa, jota ammatillinen koulutus tarjoaa. Oppisopimuskoulutus jopa vastaa työelämän tarpeisiin jo opiskelijan opintojen aikana.
Ammatillisissa erityisoppilaitoksissa opiskelee tukea tarvitsevia henkilöitä, joista myös valmistuu alojensa ammattilaisia. Osalla valmistuneista on täsmätyökykyä: osaamista tehdä sataprosenttista räätälöityä työtä tai osa-aikaista työtä. On myös heitä, jotka eivät saavuta kokonaista tutkintoa, mutta koulutuksen tekevät ja sitä kautta omaavat osaamista toteuttaa tiettyjä työtehtäviä.
Koulutuksen arvostus julkisuudessa on selvästi korkeammalla, kun puhutaan lukiokoulutuksesta. Media jakaa innolla tietoa 11:n laudaturin kirjoittaneista ylioppilaista. Missä ovat ammatillisen koulutuksen suorittajat, joiden arvosanat koostuvat lähes pelkästään vitosista (joka on siis maksimi, ja vastaa lukion kymppejä)?
Symboliikka on tärkeä elementti suomalaista juhlakulttuuria. Suomen lippu, kakut, kukat, hyvä ruoka ja lakit sekä hatut ynnä juhlavaatteet kuuluvat suomalaisten juhlien perinteisiin. Suku kutsutaan paikalle, nurkat siivotaan, ja sankaria onnitellaan juhlallisuuksin. Juhlissa vieläpä laitetaan todistukset esille hienoissa kansioissa. Näin on tapana ainakin ylioppilasjuhlissa. Ammatillisen koulutuksen suorittaneen todistus ei juuri vastaavassa määrin pääse esille. Koemme, että tasavertainen oikeus tällaisen juhlallisen kokemuksen saavuttamiseen symbolina on kaikilla, sekä lukion että ammatillisen koulutuksen suorittaneilla.
Jo viime vuonna suurta huolta aiheutti, josko ylioppilasjuhlia saadaan järjestettyä koronan takia. Tällaista huolta ei ainakaan media laajemmin esittänyt ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien opiskelijoiden valmistujaisjuhlista. Helposti ammatillisesta koulutuksesta valmistuvan opiskelijan juhliminen jää väliin – tuskin koskaan ylioppilasjuhlat. Molemmat koulutukset, sekä lukio että ammatillinen koulutus, ovat toisen asteen tasavertaisia koulutuksia. Molemmat koulutukset tuottavat täsmälleen samat jatko-opinto-oikeudet täsmälleen samoihin korkeakoulutuksiin.
Me tämän tekstin kirjoittajat emme ole symboliikan emmekä viestinnän asiantuntijoita, mutta kokemuksemme ammatillisesta koulutuksesta sekä työelämäyhteistyöstä tuovat näkövinkkeliä siihen, miten tietyt merkit vaikuttavat ihmisten kokemuksiin ja näkemyksiin pätevyydestä työelämässä. Lakki ja juhlat symboleina – myös ammatillisen koulutuksen suorittaneille – tuovat mielikuvan kykenevyydestä, pystyvyydestä sekä osaamisesta. Lakki päässä hymyilevä vastavalmistunut on tämän kaiken itse saavuttanut.
Muistetaan arvostaa myös ammattiin valmistuvia. Juhlitaan heitä ja nostetaan esiin heidän osaamistaan. He ovat tehneet ison työn ja ovat juhlansa ansainneet. Juhlia sopii myös osatutkinnon tai muun koulutuksen suorittaneita.
Liput salkoon ja juhlimaan! Onnea kaikille tavoitteensa saavuttaneille!
Kati Jokio
Parturi-kampaaja ja ylioppilas
erityisopetuksen asiantuntija, Kiipulan ammattiopisto
Marjo Siekkinen
Lähihoitaja ja ylioppilas
Työelämäkoordinaattori, Kiipulan ammattiopisto
p.s. Vinkki vastavalmistuneelle tai heille juhlia järjestäville: Lakin voi tilata kotiin ja saapuu parissa päivässä postissa. Vielä ehtii 😊