Valikko

Kiipulan ammattiopiston tieto- ja viestintätekniikan opinnoissa yhdistyy käytännönläheinen oppiminen ja tiivis yhteistyö alueen yritysten sekä yhteisöjen kanssa. Opiskelijat pääsevät soveltamaan oppimaansa aidoissa työelämätilanteissa ja hankkivat samalla arvokkaita asiakaspalvelutaitoja. Käytännön projekteihin kuuluu esimerkiksi verkkosivujen päivittämistä, digineuvontaa ja tapahtumien järjestämistä.

– Jokainen viikko on erilainen. Opiskelijoilla on harjoittelua eri tahoilla, ja myös muut menot täytyy huomioida viikkoa suunnitellessa, opettaja Riitta Koikkalainen Kiipulan ammattiopistosta kertoo.

Jokaisen viikon alussa opiskelijat kokoontuvat viikkopalaveriin suunnittelemaan tehtävänjakoa yhdessä opettajien kanssa. Palavereissa käydään läpi, mitä tehtäviä on tulossa ja ketkä osallistuvat eri projekteihin. Suunnitelmallinen työnjako auttaa hahmottamaan kokonaisuuksia ja valmistaa opiskelijoita työelämän vaatimuksiin.

Jutun teon aikana Hämeenlinnan kirjastolla yksi opiskelijaryhmä piti luentoa Parkinson-yhdistykselle tietokoneen valinnasta ja järjestelmävaatimuksista. Samaan aikaan toinen ryhmä päivysti kirjaston aulassa järjestetyssä Tehodigissä, jossa he auttoivat ilman ajanvarausta saapuneita asiakkaita.

– Tänään ehdin jo ohjeistamaan asiakkaalle, miten siirretään kuvat puhelimesta läppärille. Iltapäivällä tulevan asiakkaan kanssa luodaan CV-pohja, opiskelija Pyry Penttinen kertoo päivän työtehtävistä Tehodigissä.

Kaksi tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaa pitämässä luentoa ikäihmisille tietokoneen valinnasta.
Opiskelijat pitivät luentoa tietokoneen valintakriteereistä Parkinson-yhdistykselle.

Monipuolisia projekteja

Kiipulan Opiskelijat osallistuvat opinnoissaan projekteihin, joissa he pääsevät kohtaamaan asiakkaita ja harjoittelemaan digituen antamista. Esimerkiksi Hämeen Puutarhaseuran ja Suomen Kuvataideterapiayhdistyksen verkkosivujen ylläpidossa opiskelijat toteuttavat asiakkaiden toiveiden mukaisia päivityksiä.

– Projekteissa opiskelijat oppivat viestimään asiakkaiden kanssa ja toteuttamaan toimeksiantoja. He saavat tärkeää kokemusta tiimityöstä ja oman osaamisensa soveltamisesta käytännössä, Koikkalainen selittää.

Opiskelijat ovat järjestäneet aktiivisesti digineuvontaa kirjastoissa eri paikkakunnilla, kuten Janakkalassa, Tampereella ja Hyvinkäällä. Kirjastojen lisäksi yhteistyötä tehdään muun muassa Hämeenlinnan Parkinson-yhdistyksen kanssa, jonka jäsenille opiskelijat järjestivät moniosaisen tietotekniikkakurssin.

– Tavallisina työssäoppimispäivinä opiskelijat opastavat asiakkaita esimerkiksi pankkipalveluiden ja sosiaalisen median käytössä sekä salasanojen hallinnassa. Tällainen harjoittelu on tärkeää, sillä asiakaskontakteissa he oppivat kärsivällisyyttä ja selkeää viestintää, Koikkalainen kertoo.

Kannettava tietokone, hiiri ja kuulokkeet.
IT-tukihenkilön opinnoissa erilaiset tietotekniset laitteet tulevat tutuksi.

Vahva perusta tulevaisuutta varten

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot valmistavat opiskelijoita monipuolisesti työelämään. Teknisten taitojen lisäksi nuoret oppivat asiakaspalvelua ja vastuunkantoa.

– Aluksi opiskelijat tekevät tehtäviä yhdessä ohjaajan kanssa, mutta taitojen ja rohkeuden karttuessa he voivat toimia itsenäisesti. Tämä tukee heidän kasvuaan ammattilaisiksi, Koikkalainen summaa.

Laaja yhteistyöverkosto tarjoaa opiskelijoille monipuolisia harjoittelupaikkoja ja käytännön kokemusta. Kirjastot, yhdistykset ja muut yhteistyötahot ovat antaneet erittäin myönteistä palautetta opiskelijoiden työpanoksesta.

– Tiivis yhteistyö oikeiden yritysten kanssa tarjoaa opiskelijoille hyviä harjoittelu- ja työllistymismahdollisuuksia ja luo samalla vahvan pohjan opiskelijoiden tulevaisuudelle, Riitta Koikkalainen hymyilee.


Pääkuvassa: Pyry Penttinen päivystämässä Tehodigissä.
Kuvat ja teksti: Olga Siikaluoma