Kiipulan ammattiopiston maatalousalan pieneläinhoitajaopiskelijat ahertavat pellolla kuumana kesäkuun päivänä. Pellolla tuotetaan pääosin luomuvihanneksia, josta osa on varattu pieneläinhoitajaopiskelijoille. Omalle alalle opiskelijat laittavat kasvamaan eläinten herkkuja: rukiin, ohran, kauran ja vehnän lisäksi muun muassa heinää, hirssiä, tattaria, sitruunamelissaa, sekä samettikukkia. Kiipulassa on tällä hetkellä opiskelijoiden hoidettavana kalkkunoita, ankkoja, kanoja, viiriäisiä ja kaneja. Koulutuksessa on paneuduttu niin eläintenhoitoon kuin esimerkiksi terveystarkastuksiin, myös ruoantuotanto nivoutuu koulutukseen.
– Kesäkoulutoiminta alkoi muutama vuosi sitten koulutusreformin myötä. Tarjoamme halukkaille opiskelijoille kesäopintoja, jotta he voivat vauhdittaa opintoja, opettaja Timo Korhonen kertoo.
– Maatalousalan työt ovat kausitöitä, joten kesäkoulu sopii tänne paremmin kuin hyvin. Kylvöt on tehtävä keväällä ja kesällä. Monet opiskelijamme suorittavat harjoittelunsa kesällä ja osa opiskelijoista on työpaikoilla harjaantumassa alan töihin, Korhonen jatkaa.
Kesäkouluun osallistuu tänä vuonna yli 200 opiskelijaa, joista osa opiskelee työpaikoilla. Kesäkoulua on tarjolla kesäkuun loppuun asti. Pieneläinhoitajaksi opiskelevia on tänään paikalla kolme, joista Kristiina Myllymäki on opiskelemassa itselleen toista uraa.
– Ehdin olla 16 vuotta työelämässä ylioppilastutkinnon jälkeen, kun sairastuin. Kuntoutusjaksolla Aviressa ollessani minulle vinkattiin mahdollisuudesta kouluttautua vanhaan haaveammattiini Kiipulassa, Myllymäki kertoo.
Vaikka aurinkoisella pellolla huhkiessa on kuuma ja traktorissa vielä kuumempi, on Myllymäki tyytyväinen opiskeluun.
– Sairastumisen myötä minulla on ollut haasteita jaksamisen kanssa, mutta Kiipulassa jokainen opiskelija otetaan vastaan yksilönä ja koulu joustaa tarpeen mukaan. Kesäkoulussa on parasta ollut, kun yhdessä on urakoitu muiden kanssa esimerkiksi täällä pellolla, kertoo Myllymäki työn lomassa.
Kiipulantien varrella oleva pelto toimii näytealana, jossa voi myöhemmin käydä tutustumassa eri kasveihin. Kylvöjen väliin on jätetty leveät kaistaleet kävelyä varten. Tienreunaan tulee myös palstan verran pieneläinhoitajien kylvämiä ketokukkia, jotka houkuttelevat ekosysteemillemme tärkeitä pörriäisiä.
Pääkuva: Anniina Mäkinen vetää näytemaan kylvöuria.
Teksti ja kuvat: Karin Pasila