Valikko

Kiipula siirtyy hyödyntämään aurinkoenergiaa. Aurinkopaneelit on kiinnitetty myöhemmin kesällä valmistuvan Kiipulan ammattiopiston luonnonvara-alan rakennuksen katolle. Tekniikasta vastaa Suomen Aurinkotekniikka, joka käyttää toteutuksessa omaa patentoitua ratkaisuaan.

Kiipulaan rakentuu uusi luonnonvara-alan kiinteistö, joka tulee edustamaan uusinta teknologiaa ja jossa ympäristöystävällisyys on nostettu yhdeksi painopisteeksi rakentamisessa. Uuden Nurmelaksi nimetyn rakennuksen tiloihin siirtyvät kesän lopulla Miinantorin kahvila, kotieläinpiha sekä luonnonvara-alan opetustilat. Samaan yhteyteen tehdään myös nykyaikainen eläinsuoja.

– Erityismainintana rakennuskokonaisuuteen tulee aurinkosähköteknologiaa sekä sähköautojen nopeat latauspisteet, kertoo Kiipulasäätiön toimitusjohtaja ja ammattiopiston rehtori Jukka Kujala.

Rakennus on pinta-alaltaan noin 800 neliömetriä ja sen energiantuotanto tulee toimimaan aurinkoenergialla. Fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna arvioitu energiasäästö on vuodessa noin 40 MWh.

– Koko eteläsuuntainen katto on jo varustettu aurinkopaneeleilla. Rakennuksen ylimääräinen auringolla tuotettu sähköenergia syötetään jatkossa Kiipulan alueen muuhun sähköntarpeeseen, Jukka Kujala toteaa.

Kohteen aurinkosähkötekniikasta vastaa Suomen Aurinkotekniikka Oy. Toimitusjohtaja Ville Tiaisen mukaan Kiipulasäätiön kohteesta tekee erityisen se, että aurinkovoimala on toteutettu yrityksen patentoimalla RAULI-kiinnitysjärjestelmällä.

– Tuotteet on suunniteltu ja valmistettu Suomessa ja myös materiaali on kotimaista SSAB:n suurlujuusterästä. Kiinnikkeet ovat poikkeuksellisen tyylikkäät ja ne soveltuvat pohjoisen olosuhteisiin. Lanseerasimme kiinnitysjärjestelmän viime syksynä ja tällä hetkellä kotimaan markkinoiden lisäksi kiinnikevienti on käynnistynyt Baltiaan ja Pohjoismaihin, toteaa Suomen Aurinkotekniikan toimitusjohtaja Ville Tiainen.

Suomen Aurinkotekniikka toimii Riihimäellä ja Tervakoskella.

–  Olemme paikallinen yritys, joten tuomme mielellämme esiin tietoa siitä, miten talousalueella toimivat yritykset päätyvät hyödyntämään päästötöntä aurinkosähköä, Ville Tiainen summaa.

Ympäristöystävällisyys painopisteenä

Kiipulasäätiön kokonaisuus Janakkalassa sisältää 56 rakennusta. Kun muitakin alueen rakennuksia tulevaisuudessa peruskorjataan, valinnoissa tullaan huomioimaan myös aurinkoenergia ja vastaavat ympäristöystävälliset energiamuodot.

– Haluamme Kiipulasäätiönä kehittää Kiipulaa ympäristöystävällisemmäksi. Säätiön hallitus on valinnut ympäristöystävällisyyden yhdeksi merkittäväksi tekijäksi strategisissa pohdinnoissa, Jukka Kujala painottaa.

Kiipula-kampuksen nykyisissä energiavalinnoissa on jo otettu huomioon ympäristötekijät.

– Kokonaisuutemme pääasiallinen energiamuoto on uusiutuvaan energiaan perustuva hakevoima. Meillä on myös täydentävänä energianlähteenä käytössä eri kaasuvaihtoehtoihin perustuvaa energiaa, Jukka Kujala summaa.

Kiipulasäätiö haki ja sai aurinkoenergiahankkeeseen tukea uusiutuvan energian käyttöön Business Finlandin myöntämästä investointien energiatuesta.

Nurmela-rakennuksen katolle on asennettu aurinkopaneelit.
Nurmela-rakennuksen katolle on asennettu aurinkopaneelit.

Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Harri Tonteri