Kiipulasäätiö tarjoaa Nuotti-valmennusta 16–29-vuotiaille. Nuotti-valmennus on Kelan matalan kynnyksen ammatillista kuntoutusta, jonka kokonaiskesto on viisi kuukautta.
– Työ koostuu pitkälti tapaamisista nuorten kanssa. Tyypillisesti tapaamiset ovat noin kerran viiikossa, tunnin kerrallaan. Palvelu on jalkautuvaa eli tapaamme nuorten kotona, pihoilla tai kahviloissa, Nuotti-valmentaja Tanja Siltala kertoo työstään.
Siltala on yksi kymmenestä Kiipulan Nuotti-valmentajasta. Nuotti-valmennusta tarjotaan Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Uudellamaalla sekä Pirkanmaalla.
– Päivään mahtuu keskimäärin 4–5 asiakasta. Toiminta-alueenani on koko Pirkanmaa, joten autoilu on tullut tutuksi. Ajoa nuoren luo saattaa olla 90 kilometriä suuntaansa, Siltala naurahtaa.
Siltala on työskennellyt Kiipulan palveluksessa vuodesta 2012 lähtien. Vuosien aikana Kiipula on tullut hänelle monipuolisesti tutuksi.
– Tällä hetkellä työaikani jakaantuu 75 % Nuotti-valmennukselle ja 25 % Kiipulan ammattiopiston Pyry-hankkeelle, jossa pyritään vahvistamaan opiskelijoiden minäpystyvyyttä ja parantamaan heidän työllistymismahdollisuuksiaan, Siltala kertoo.
Siltala aloitti Kiipulassa avustajana Telma-ryhmässä.
– Opiskelin työn ohessa sosionomiksi. Pari vuotta toimin ohjaajana, ja lisäksi olen ollut mukana hankkeissa sekä tytäryhtiö Avire Oy:ssä nuorten mielenterveyskuntoutuksessa. Toimin myös tiimivastaavana Tampere-Hämeenlinna-Lahti-alueen valmennustiimissä, Siltala listaa monipuolista uraansa Kiipulassa.
– Kiipulassa on inhimillinen meininki. Täällä on aikaa tehdä työtä rauhassa ja laadukkaasti, Siltala toteaa.
Tanjasta sanottua:
”Tanja on aina niin aurinkoinen, hymyilevä ja positiivinen. Hän kohtaa ja ohjaa ihmisiä lempeästi ja ystävällisesti. Hänellä on taito huomioida ihminen kokonaisvaltaisesti, erilaiset erityistarpeet huomioiden. Tanja on ahkera, työtä pelkäämätön, aina valmis ottamaan haasteita vastaan. Tanja on mitä sydämellisin ja reiluin työkaveri ja tiimin jäsen. ”
Rutiinien avulla eteenpäin
Nuotti-valmennus on jalkautuva palvelu ja sen toiminta lähtee nuoren tarpeista. Tapaamiset ovat nuorten kotona, pihoilla tai kahviloissa.
– Tuemme heitä eteenpäin kohti opiskelua tai työelämää. Osan kanssa teemme työhakemuksia ja video-cv:tä. Toisten kanssa kartoitamme itselle sopivaa ammattia, jolloin vierailemme tutustumassa eri koulutuksiin ja oppilaitoksiin, kertoo Siltala työstään.
Osalle valmennettavista nämä tavoitteet ovat kuitenkin kaukaisia.
– Jos nuoren oma vointi on huono, keskitymme ihan arjen asioihin ja esimerkiksi hoitokontaktien luomiseen ja kuntoutumiseen. Tavoitteena on, että asiakas joka tapauksessa pääsee askeleita lähemmäs kohti opiskelu- ja työelämää, Siltala toteaa.
Valmennettaviin mahtuu laaja kirjo erilaisia ihmisiä. Nuotti-valmentajan tehtävät vaihtelevatkin paljon nuoresta riippuen. Aluksi Siltala miettii yhdessä valmennettavan kanssa jakson tavoitteet.
– En tee nuoren puolesta asioita, mutta olen tukena asioiden hoitamisessa ja selvittämisessä sekä kontaktien ja verkoston luomisessa. Olen esimerkiksi mukana tukemassa, kun nuori avaa tietokoneen ja kirjoittaa viestin opolle. Toisinaan soitamme yhdessä nuoren kanssa Kelaan, sosiaalitoimistoon ja hoitotahoille tai vaikka autokouluun tai asuntotoimistoon, listaa Siltala konkreettisia tehtäviä.
– Rakennamme paljon yhdessä rutiineja sekä arjen hallinnan taitoja. Asiakkainani on esimerkiksi yliopisto-opiskelijoita, joiden pohdimme opiskelurutiinia tukevia keinoja. Lisäksi asiakkaina on nuoria, joilla ei ole koulutusta tai työkokemusta ja jotka ovat pudonneet pois siitä tavanomaisimmasta kelkasta tai vauhdista yhteiskunnassa. Heidän kanssaan käyn läpi eri palveluita ja vaihtoehtoja. Perehdymme myös Kelan muuhun ammatilliseen kuntoutukseen, jota kautta nuori voisi lähteä eteenpäin elämässään, Siltala lisää.
Tanjasta sanottua:
” Tanja on kuin raikas tuulahdus, minne ikinä hän meneekään. Tanja on sekoitus aikuisen naisen realismia ja ihanaa lapsen iloa. Tanja ei pelkää työtä, hän tarttuu toimeen kuin toimeen. Tanjasta välittyy aito välittäminen mm. opiskelijoita kohtaan. Aivan huippu tyyppi ja ihana työkaveri!”
Innostumisen kipinä palkitsee
Valmentajan työ on joskus yksinäistä, kun työkavereita ei välttämättä näe päivän aikana ollenkaan. Silti Siltala kokee työnsä palkitsevaksi.
– Työhöni tuo merkityksen se, että nuoret pääsevät elämässään eteenpäin. On hienoa nähdä, kun valmennettavat saavat tietoa ja rohkaisua ja he innostuvat, kiinnostuvat ja motivoituvat. Monesti nuoret uskovat, että elämässä ei tapahdu mitään ja monella tavalla tulevaisuus on sumun peitossa. Tavoitteisiin nuoret usein kirjaavat sen, että saisivat jotain käryä tulevaisuudesta, Tanja Siltala kommentoi.
Siltalan mukaan parasta on se, kun nuoret innostuvat itse elämästään ja kokevat menevänsä eteenpäin.
– Yksi valmennettava innostui nettilukiosta ja kirjoittamisesta ja sai kokea onnistumista ja iloa, että hänhän pärjääkin, Siltala toteaa.
– Se on myös ollut ollut hauskaa, että valmennukseen on nyt hakeutunut samoja nuoria, keitä oli aikoinaan nuorten mielenterveyskuntoutuksessa. Osa asiakkaista on siis jo tuttuja, ja pääsen näkemään, mitä heille kuuluu, Siltala jatkaa.
Tanjasta sanottua:
” Tanja on laajakatseinen moniosaaja. Hän tekee työtään vankan ammattitaidon ja osaamisen lisäksi suurella sydämellä. Tanja on työyhteisön ilopilleri, joka ilahduttaa pelkällä läsnäolollaan. Jos työssä tulee vastaan haastava tilanne, Tanja pysähtyy hetkeksi miettimään ja toteaa: ”näillä mennään” ja taas mennään.
Tanja on työntekijä, jonka jokainen varmasti haluaisi työkaverikseen.”
Teksti ja kuvat: Karin Pasila
Tanja Siltala, Nuotti-valmentaja
Syntymäpaikka:
Helsinki
Asuinpaikka:
Lempäälä
Koulutus:
Sosionomi (AMK), ammatillinen opettaja
Työura Kiipulassa:
Vuodesta 2012. Viisi vuotta Telma-avustajana lähihoitajana ollessa. Opiskelin työn ohessa sosionomiksi, jonka jälkeen kaksi vuotta ohjaajana Telmassa. Aviressa nuorten mielenterveyskuntouksessa Opi- ja Nuppu-kursseilla, Kelan kahdessa kehittämishankkeessa MAHKU-kehittämishankkeessa ja opiskeluvalmennuksessa. Nyt Nuotti-valmentajana ja palvelu- sekä tiimivastaavana.
Työura muualla:
lähihoitajana kehitysvammaisten asuntolassa ja lastenkodissa sekä vanhusten kotihoidossa.
Parasta Kiipulassa:
Organisaatiolla on hieno historia ja vahvat juuret. Merkittävää yhteiskunnallista työtä tehdään. Täällä on inhimillinen meininki. On aika tehdä työtä rauhassa ja laadukkaasti.
Harrastukset:
Kierrän paljon kirppareita. Laulan kuorossa. Viljelen yrttejä. Vapaaehtoistoiminta lasten leireillä kotimaassa ja Venäjällä. Toimin tukivanhempana. Kuuntelen äänikirjoja. Venäjän kieli ja ristipistot.
Meidän yhteinen duuni
Tanjan haastattelu on osa Meidän yhteinen duuni –tarinasarjaa, jossa kerromme kiipulalaisten työstä. Jos olet kiinnostunut Kiipulasta työpaikkana, löydät kaikki avoimet työpaikkamme täältä >>