Yakup Erkal löysi uuden uran hoiva-avustajana Kiipulan ammattiopistossa toteutetun JOTPA-rahoitteisen koulutuksen kautta. Turkista Suomeen muuttanut Erkal vaihtoi ravintola-alan haastavasta arjesta hoiva-alalle. Koulutuksen ja oppisopimusjakson myötä Erkal valmistui hoiva-avustajaksi ja työskentelee nyt Harjukodissa Kouvolassa.
25-vuotias turkkilainen Yakup Erkal on asunut Suomessa vajaat kolme vuotta ja rakentanut sinnikkäästi uutta elämää. Aluksi hän työskenteli Suomessa ravintola-alalla, jossa työpäivät olivat pitkiä ja vapaa-aika vähäistä.
– Ravintola-alalla työskenneltiin paljon, eikä vapaa-aikaa juuri jäänyt. Päivän jälkeen olin niin väsynyt, etten jaksanut tehdä mitään. Lisäksi työpaikalla puhuttiin vain turkkia, joten suomen kieleni ei edistynyt, Erkal kertoo.
Tilanteen parantamiseksi Erkal aloitti puolen vuoden kielikoulutuksen. Tämän jälkeen hän päätti suunnata uudelle uralle ja haki Kiipulan ammattiopiston järjestämään JOTPA-rahoitteiseen hoiva-avustajakoulutukseen.
– Vaimoni ja hänen läheisensä, jotka ovat lähihoitajia, kannustivat minua hakemaan koulutukseen, Erkal sanoo.
Kohti hoiva-alaa
Erkal aloitti opintonsa viime tammikuussa Kiipulan Kouvolan toimipaikassa. Jo keväällä hän siirtyi oppisopimusopiskelijaksi.
– Koulutuksen alku oli haastavaa kielimuurin takia, mutta Kiipulan opettajat tukivat minua valtavasti. He olivat kuin ystäviä, Erkal kiittelee.
Opintojen aikana Erkal oppi paitsi suomea, myös monia käytännön taitoja, kuten asiakkaiden pesuissa avustamista harjoittelunuken avulla. Harjoittelu jakautui monipuolisiin työtehtäviin.
– Olen avustanut vanhuksia heidän päivittäisissä toimissaan kuten ruokailussa, pukeutumisessa ja pesuissa sekä ulkoilussa ja vapaa-ajan toimissa. Lisäksi olen auttanut hoitajia esimerkiksi haavanhoidossa, Erkal kertoo.
Työtä ja yhteisöllisyyttä Harjukodissa
Kun JOTPA-opinnot olivat vielä kesken, Erkal haki yli 20 työpaikkaa. Lopulta hän sai paikan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköstä Harjukodista.
Harjukodissa on 50 asiakaspaikkaa ja työntekijöitä on yhteensä 45. Harjukodissa Erkal on saanut tukea sekä työtovereiltaan että esihenkilöltään, jotka ovat auttaneet häntä asettumaan osaksi tiimiä ja löytämään oman tapansa toimia asiakkaiden kanssa.
Erkal valmistui hoiva-avustajaksi lokakuussa ja työskentelee nyt määräaikaisella sopimuksella.
– Asiakkaat ovat tottuneet minuun, ja vaikka suomen kieli oli aluksi haaste, vanhukset ovat ottaneet minut lämpimästi vastaan, hän iloitsee.
Harjukodissa Erkal on saanut oppia myös suomen kielen vanhoja ilmauksia, jotka ovat rikastuttaneet hänen sanavarastoaan.
– Asiakkaat puhuvat välillä vanhoilla termeillä. Esimerkiksi yksi heistä puhui ”pompasta”, kun hän tarkoitti talvitakkia, Erkal kertoo.
– Pulmia on tuonut hieman myös muualta Suomesta tulleet työkaverit, jotka puhuvatkin aivan erilaista murretta, Erkal naurahtaa.
Erkal työskentelee aamu- ja iltavuoroissa, joissa hän avustaa vanhuksia päivittäisissä toiminnoissa. Myös aiemmasta ravintola-alan kokemuksesta on ollut hyötyä keittiötehtävissä aamu- ja iltapalojen aikaan.
Harjukodin esihenkilö Miia Yrjölä kehuu Erkalin asennetta.
– Yakup on erittäin joustava ja positiivinen työntekijä. Hän kohtelee muistisairaita asiakkaita arvostavasti, mikä on tällä alalla erityisen tärkeää, Yrjölä kertoo.
Tulevaisuuden haaveet
Erkalin tavoite on saada vakituinen työpaikka Harjukodista. Hänen määräaikainen sopimuksensa on voimassa vuoden loppuun, mutta hän on jo hakenut vakituista paikkaa. Lisäksi hän haaveilee jatkokoulutuksesta.
– Haluan saada lisää työkokemusta ja suomen kielen taitoa. Tulevaisuudessa voisin opiskella lähihoitajaksi tai jopa sairaanhoitajaksi, Erkal suunnittelee.
– Yakup on ollut aktiivinen työpaikan hakemisessa ja on pärjännyt erittäin hyvin. Toivon todella, että Yakup saa jäädä meille, Yrjölä toteaa.
Yakup Erkalin tarina osoittaa, kuinka JOTPA-koulutus voi auttaa työelämän ulkopuolella olevia löytämään uuden suunnan ja saavuttamaan osallisuutta. Tänä vuonna Kiipulan Kouvolan toimipisteestä valmistui 14 hoiva-avustajaa.
JOTPA-koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Koulutus on tarkoitettu työvoiman ulkopuolella ja työssä oleville. Koulutukseen ei voida valita työttömiä työnhakijoita. Kiipulan ammattiopisto toteuttaa JOTPA-koulutusta Tampereella ja Kouvolassa.